Interview Jan-Simon Rotgans

Na lange tijd als consultant, manager en recruiter in het bedrijfsleven, maakt Jan-Simon Rotgans nu de bewuste overstap naar een baan met meer maatschappelijke impact. Per 1 oktober gaat hij aan de slag bij de Refugee Talent Hub. Een gesprek met Jan-Simon over zijn switch.

“Het valt niet te ontkennen dat de overstap van het bedrijfsleven naar een maatschappelijke organisatie groot is”, begint het gesprek met Jan-Simon. “Maar de directe dagelijkse zichtbaarheid van je werk voor een kwestie die je aan het hart gaat, vind ik erg belangrijk.” “En eigenlijk”, vervolgt hij, “is de switch logisch: werken bij de Refugee Talent Hub is een combinatie van de corporate context die ik ken, met mijn passie voor het maken van de juiste match die ik ook als executive recruiter in de praktijk bracht - plus de affiniteit met een internationale doelgroep”.

Momentum

Die affiniteit kwam al eerder sterk aan het licht, tijdens zijn vrijwilligerswerk als jobcoach bij Vluchtelingenwerk. In dat werk zag hij de ongekende veerkracht van mensen. “De offers en strijdlust, maar ook zeker de schoonheid van het leven in al zijn uitingen, zijn voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie.”

Vanuit die affiniteit en drive ging Jan-Simon op zoek naar een baan met maatschappelijke impact, en kwam zo bij de Refugee Talent Hub terecht. “Wat mij bij de Refugee Talent Hub het meest opviel was de pragmatische manier van werken voor sociale impact, de drive en diversiteit van het team en de gezonde dosis ambitie.” “Daarbij”, vervolgt hij, “voel ik zowel een maatschappelijk als organisatorisch momentum om te gaan bouwen aan deze prachtige sociale onderneming”. Jan-Simon verwacht bij de Refugee Talent Hub een bredere en rijkere kijk op de samenleving te ontwikkelen, en vooral vanuit verbinding te werken. En dat is leuk - maar ook spannend: “De uitdaging die vóór mij staat vraagt flexibiliteit, een open mindset en een lerende houding”.

Appeltaart

Wat Jan-Simon zelf hoopt te brengen bij de Refugee Talent Hub? Lachend: “Het beste van mezelf! Vanuit mijn commerciële en arbeidsmarktkennis wil ik gaan bijdragen aan de groei van succesvolle en langdurige betaalde banen voor statushouders. Naast account en projectmanagement zal business development ook een belangrijke pijler zijn”. Hij is gemotiveerd om bij te dragen aan de doelstelling van een verdubbeling van de maatschappelijke impact, de verdere professionalisering van de organisatie en het vergroten van het bereik van de doelgroep.

“Met als uitgangspunt veel werkplezier en leermomenten in het persoonlijk contact met alle stakeholders”. Tot slot de vraag hoe anderen hem kenmerken - in een paar woorden. Jan-Simon: “Mijn algemene kennis, directheid, wil om te winnen en oog voor detail. Oh ja, en ik hou van koken en bakken dus bij deze: ik neem een zelfgebakken taart mee naar de eerste teammeeting!”

Dit interview is onderdeel van een reeks portretten en verhalen van medewerkers en bestuursleden van de Refugee Talent Hub. Eerder verschenen hier al blogs van bestuursleden Manon van Beek, Zina Agovic en Harm Albert Zanting, evenals artikelen van / over Sam van Grondelle, Syan Sitalsing en Wilma Roozenboom. Binnenkort vind je hier een artikel over de twee gedetacheerden vanuit Rabobank: Chantalle Stottelaar en Ewen Cicilson.